Hallottak már a ceylon-i teáról, vagy éppen az ott termő egzotikus gyümölcsökről (pl. királykókusz, jackfruit, savanyúalma)? Hadd mutassuk be Srí Lanka jellegzetességeit, látnivalóit és állat- és növényvilágát!

Srí Lanka történelme

A szigeten elsőként a szingaléz, majd később a tamil népcsoport jelent meg, akik között még a mai napig is ellenségeskedés folyik. Ceylon később portugál, majd holland, aztán brit gyarmat lett. 1972-ben Srí Lanka néven kikiáltották a köztársaságot. A lakosság nagy része buddhista vagy hindu vallású, ezért szinte bárhol megpillanthatunk sztúpákat (a buddhista vallás legjelentősebb szakrális építményeit).

Elhelyezkedése

A 65,5 ezer km2 területű és 22millió lakosú ország Dél-Ázsiában, az Indiai-óceán északi részén helyezkedik el. Északról India, Délről, Dél-nyugatról a Maldív szigetek határolják tengerparton a szigetországot. Klímája trópusi, a levegő páratartalma magas, de ez a domborzati viszonyok miatt eltérő lehet, az évi középhőmérséklet a part menti területeken 25-30 C-fok, a hegyekben pedig 15 C-fok körül van. A legnagyobb városa Srí Lankának Colombo, ami teljes ellentéte a vidéki városoknak, míg Colombo-ban plázák, felhőkarcolók, a vidéken szegénység és kóbor állatok, leggyakrabban kutyák vannak. A főváros Szrí Dzsajavardhanapura Kotté (a legtöbben Colombo-t hiszik annak).

Állat-és növényvilág

Srí Lankán rengeteg állatfaj képviselteti magát, a legtöbbjük nemzeti parkokban (pl. Yala nemzeti park) vagy esőerdőkben él. A szigeten nagy számban élnek majmok, amiket az utcán is megpillanthatunk, de élnek elefántok, leopárdok és krokodilok is. A világ 2. legnagyobb tea exportőre Srí Lanka, a teacserje friss leveleit kizárólag nők szedik, akik a hátukon lévő zsákba rakják azokat. Fűszernövényekben is nagyon gazdag az ország, termesztenek szegfűszeget, borsot és vaníliát is. A kókuszt teljes egészében felhasználják, a kókusztejet megisszák, a kókusz húsát megeszik, csípős reszeléket is készítenek belőle, a kókusz külső, kemény héjából pedig szedőkanalakat, dísztárgyakat készítenek. A külső háncsot a kunyhóik tetőfedésére használják vagy elégetik.

Látnivalók

Amit talán a legtöbben ismernek, az a 24 méter magas Srí Lanka-i kilenclyukú híd (lásd fentebb). Előfordulhat az is, hogy valaki épp a hídon van, és pont akkor megy el mellette pár centiméterrel a vonat vagy akár az is, hogy a vonat ajtajából kihajolnak az utasok. A Sigirya-i oroszlánszikla szintén egy ismert látványosság, ahova 1200 lépcsőfok vezet fel. A másfél órás gyaloglás után gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Az ország Dél-nyugati partján található Galle városa és a híres erőd, amelyet 3 oldalról víz vesz körül. Az erődöt, ami 1988 óta az Unesco világörökségi listáján szerepel a portugálok építették a 16. században, majd a hollandoké, utána pedig a briteké lett. Nagyon sok látnivaló van még Srí lankán pl. buddha szent foga, amit egy évben csak egyszer lehet megtekinteni vagy az Ádám csúcs, ami a buddhista hagyomány szerint buddha lábnyoma, a teaültetvények Nuwara Eliya-ban vagy a Dambulla templom, ahol több min 150 buddha szobor van, de úgy gondolom, hogy az előzőekben bemutatottak a legérdekesebbek.

Aki teheti, látogasson el Srí Lankára, mert egy más, sajátos kultúrát, vallást, életstílust és igazán barátságos embereket ismerhet meg!

Szerző: Farkas Levente