Csütörtökön kezdődött meg Aggteleken, a vasárnapig tartó nemzetközi barlangi mentőgyakorlat, amely hazánk első ilyen típusú barlangi gyakorlata.

Az eseménynek az Aggteleki-karszt ad otthont, ami sajnálatosan már több éles helyzetnek is a helyszíne volt. (Például a 2022-es Kossuth-barlangi mentés, ami sajnálatosan tragikus kimenetelű volt, de a 2002-es Esztramos-hegyi, öt napon át tartó barlangi mentés nemzetközi segítséggel sikeres volt.) A mentőgyakorlatnak a sajtótájékoztatója ma történt meg, ahol elhangzott: a mentés irányítás, a feladatok priorizálása, olyan, ami folyamatosan fejleszthető és fejlesztendő kézség. Ezen nagy hangsúly van a mostani gyakorlaton – mondta el az RTL-nek Kovács Márton.

Nyolc országból 120 ember érkezett az alkalomra, ami hazánk első nemzetközi barlangi mentőgyakorlata.
Az eseményre több amerikai barlangász is érkezett, köztük Mark Dickey, aki tavaly Törökországban 1040 méter mélyen ragadt lent. Mentésére elsőként a 29 fős magyar csapat érkezett.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat önkéntesei világszínvonalú csapatot alkotnak. A szervezet 1961 óta működik, és nemcsak a földalatti bajba jutottakon segítenek, hanem a segítségre szoruló hegymászóknak vagy a fán akadt sikló ernyősöknek is. A szervezetnek profi orvosi csapata is van, akik a kor legfejlettebb orvosi szolgáltatását nyújtják, a mentések alatt.

Hordágyas gyakorlat a sziklafalon

A videókat és a fényképeket Gruber Péter készítette.