Olyan férfi, aki mindent tud és sohasem hal meg.

Voltaire


A cikkben megjelenő személyre a fent látható idézet elképzelhető, hogy igaz, de az is lehet, hogy a törvénytelen gyermek csupán egy bolond csaló volt. Ezt alátámasztja, hogy így ír róla Walpole angol regényíró:


A gróf nagyon szépen énekel és csodálatosan hegedül, komponál is ennek ellenére bolond és igen tudatlan.


A tudatlant lehet cáfolni, hiszen többek között kínaiul is tudott, de bolond lehetett.
Ha érdekel a téma és rákeresel akkor rögtön a Wikipédia sorai ütik meg a szemeid. Leírja, hogy többek között kalandor, alkimista, festő és orvos, de még sok minden a nevéhez fűződik, kijelenthetjük, hogy egy polihisztor.
Nagyon érdekes személyiség Rákóczi fia, Saint Germain már ott kezdve, hogy a származása körül is kérdések forognak. Kettő elméletet ismertetnék:

A második pedig az, hogy Rákóczi amikor néhány hónapot töltött Itáliában akkor Violante-Beatrice-el együtt töltött estéjük gyümölcse lett Saint Germain. Hát ez a valószínűbb, de igazából a franciák, a németek és a spanyolok is magukénak vallják a polihisztort. Ezt az elképzelést még az is alátámasztja, hogy egyesek szerint Beatrice és a titkos gyermek teljesen hasonlítanak egymásra.


Szóval már itt kérdőjeles a származása, ugyanígy az évszám is, ami feltehetően 1696.

Saint Germain élete


Saint Germain egyesek szerint ügynökként dolgozott, ezért több mint 30 állnevet használt. 11 nyelven beszélt egyszerre két kezével egymástól függetlenül tudott írni, operákat írt és kitűnő karmester is volt. Úgy beszélt egyes eseményekről mintha átélte volna. I. Ferenc francia királyt szintén, úgy utánozta, mintha ismerte volna. Na és itt jön a legérdekesebb része a sztorinak az, hogy Saint Germain feltalálta a fiatalító bájitalt és az örök élet elixírjét. Kétségtelen tény, az írások szerint, hogy a fickó ért a gyógyfüvekhez, de olyat, hogy valaki örökké él, valljuk be, nem gyakran mondtak a történelem folyamán.

,,Saint Germain az az ember aki sohasem hal meg.”

Nagy Frigyes

Egy forrás, szerint látták az ezerhétszázas évek elején és ötven évvel később pedig 10 évvel vélték idősebbnek. Saint Germain-t szívesen látták vacsoráknál, de mielőtt feltálaltak volna akkor elvonult a konyhába és megkotyvasztotta étkét. Azt mondta, hogy egy különleges diétája van. Mindeközben a gróf vegetáriánus volt.
Saint Germain kortársai azt is leírják róla, hogy szinte végtelenül gazdag volt, sokat adományozott, minden nap más ruhába járt és gyönyörű ékszereket hordott. Erre a vagyonra sokan rácsodálkoztak hiszen senki nem tudta, hogy honnan van ez a tengernyi pénz. Nos amint említettem alkimista is volt, és mi volt az alkimisták célja? Hát igen. Egyesek, úgy gondolják, hogy feltalálta az arany elkészítését. Egyszer XV. Lajos megkérte, hogy az elrepedt gyémántjával kezdjen valamit. Saint Germain pár nap múlva visszahozta a gyémántot, de sokkal szebb volt és kétségtelenül nem volt rajta a repedés.
Haláláról szintén keveset tudunk, de papíron 1784. február 27-én halt meg Eckenförde-ben. Halálakor szegény volt és temetésén is csak néhány lélek vett részt. Sírhelyét nem találják, mert áthelyezték.
A spirituális része az, hogy sok ember szerint ma is él Saint Germain. Egyesek, úgy gondolják, hogy ő fedezte fel Amerikát Kolombusz néven, illetve ő volt Jézus nevelőapja József.